Att träna med en boxningssäck

Att träna med en boxningssäck

Vem behöver en boxningssäck för hemmaträning? Det är egentligen inte en fråga om vem som behöver det, utan vem som kan ha nytta och glädje av en sådan. Faktum är att ett så pass enkelt träningsredskap kan vara till nytta för väldigt många. Den som inte tidigare har tränat kampsport men som vill träna på slag- och sparkteknik kan definitivt ha nytta av att ha en sådan hemma. Den som regelbundet tränar kampsport och vill hålla igång hemma mellan passen kan också ha glädje av den. Dessutom är boxningssäcken ett perfekt inslag i hemmagymmet hos den som vill kunna träna mångsidig kondition och styrka.

Bra att tänka på

Det finns några saker att tänka på vid såväl inköp som användning av boxningssäck. Vad gäller inköp så handlar det främst om att välja rätt tyngd och längd. En vuxen person bör i regel ha en tyngre säck medan barn och ungdomar ofta bör använda lättare modeller. Vad gäller höjden så behövs en högre säck för någon som vill kunna träna både slag och sparkar än för den som bara vill kunna träna slag. När det gäller träningen med boxningssäck är det viktigt att komma ihåg att bära handskar vid varje träningspass. Både händerna och säcken skadas på sikt om man tränar utan handskar. För att lindra belastningen på handlederna är det också bra att ha handlederna lindade vid träning med boxningssäck.

Slå på rätt sätt

Boxning med säck är en mycket bra träning både vad gäller kondition och styrka. Det gäller dock att träna på rätt sätt. Först och främst är det viktigt att ha en bra hållning. Fötterna bör stå så pass brett isär att de är något bredare placerade än axelbredd. Det ger bra balans och utgångsläge. Den ena foten bör också placeras något längre fram än den andra. Vad gäller händernas position brukar det rekommenderas att man håller dem i linje med hakan för att få rätt position på sina slag. Den som tränar bör också säkerställa att avståndet till säcken är så pass stort att armarna kan sträckas ut ordentligt i slagen. Vilken typ av träning som ska köras beror på önskemål om intensitet. På nätet finns gott om träningsprogram att hitta för alla. Den som vill köra högintensiva pass med korta intervaller kan göra det med hjälp av en boxningssäck, men även den som vill köra ett medel- eller lågintensivt pass kan göra det.