Bör man köpa en ny eller en begagnad bil?

Bör man köpa en ny eller en begagnad bil?

När det börjar bli dags att köpa bil är en ganska naturlig fundering huruvida man bör köpa en ny bil eller en begagnad. Ibland kan budgeten göra att det blir nödvändigt att köpa en begagnad men många gånger är det ett frivilligt val. Det finns dock många som inte har satt sig in i skillnaderna mellan att köpa en ny och en begagnad bil. Det finns också många som inte har för- och nackdelar med de båda alternativen klara för sig.

Många fördelar med ett nybilsköp

Att det oftast är dyrare att köpa en helt ny bil än en begagnad vet nog de flesta. Det är också det som får många att satsa på en begagnad. Vad många däremot inte har full koll på är hur många fördelar man faktiskt har av att köpa en ny bil. En av fördelarna är naturligtvis nybilsgarantin. Garantin gäller i minst två år, ibland längre. En annan stor fördel är att man som köpare av en ny bil får betydligt större valmöjligheter. Man kan vara med och påverka en hel del vad gäller både klädsel, bilens färg och inte minst utrustning. Den möjligheten finns inte när man köper en begagnad bil. Nackdelen med att köpa en ny bil är att värdeminskningen de första åren är relativt stor och sker ganska snabbt. Å andra sidan blir försäkringen billigare de första åren eftersom man bara behöver en halvförsäkring tack vare garantin. Dessutom kan det också vara mer ekonomiskt att köra ett nytt fordon eftersom den kan vara mer bränslesnål. Till viss del kan därför värdeminskningen kompenseras under tiden, men naturligtvis inte helt och hållet.

Anledningar att köpa en begagnad bil

Vad finns det då för skäl som motiverar att köpa en begagnad bil? Ofta rör det sig om en kostnadsfråga. Det är betydligt billigare att köpa en begagnad bil där den största värdeminskningen redan skett. En annan anledning kan vara just att man vill slippa den fruktade värdeminskningen. Köper man en bil som hunnit få tre år på nacken går inte längre minskningen i värde lika snabbt. Den som vill köpa en begagnad bil bör fundera på att köpa en relativt ny bil som inte är äldre än tre-fyra år. Då är den fortfarande driftsäker och har ett servicebehov som är i stort sett likadant som hos en ny bil, samtidigt som den största värdeminskningen är avklarad och priset har sjunkit rejält.